PODPROGRAM 2019 – efekty
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Miękini przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
• mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
• tłuszcze (olej rzepakowy);
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa wielokrotnie trafiła do 214 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Miękinia.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 7,04700 ton żywności;
- 733 paczek żywnościowych;
W ramach Podprogramu 2019 dla 35 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
◦ edukacji finansowej – 1 spotkanie dla 35 uczestników;
◦ żywieniowo dietetycznych - 1 spotkanie dla 35 uczestników;
◦ kulinarnych - 1 spotkanie dla 35 uczestników.